Περιοχές Παρέμβασης
Register

Περιοχή Παρέμβασης

 

Ο Δήμος Πωγωνίου

1.jpg

Ο Δήμος Πωγωνίου είναι δήμος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου και των κοινοτήτων Πωγωνιανής, Λάβδανης.

Αποτελείται από χωριά με μεγαλύτερο το Κεφαλόβρυσο, ενώ πρωτεύουσά του είναι το Καλπάκι. Επίσης το Δελβινάκι, το οποίο διαθέτει πλουσιότατη ιστορία (ιδρύθηκε το 1081), έχει ορισθεί ως ιστορική έδρα του δήμου.

 

Δήμος Sternatia

2.jpg

ΟΔήμος Sternatia, αποτελείτμήματηςεπαρχίαςτηςΠούλιαμεέκταση 16,76 km2 καιπληθυσμό 2.433 κατοίκους. Η περιοχή εκτείνεται σε μια κοιλάδα η οποία δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή τέφρα η οποία κάλυψε τμήμα θαλάσσιας έκτασης. Ο δήμος συνορεύει βόρεια με τους δήμους  San Donato και Caprarica της επαρχίας του Λέτσε, στα ανατολικά από την πόλη του Martignano, νοτιοανατολικά από το δήμο του Zollino, νότια και δυτικά από την πόλη της Soleto.

H Sternatia  είναι ένας από τους πρώτους οικισμούς που συναντά κανείς ερχόμενος από το Λέτσε. Πολλές εκδοχές συνοδεύουν τη ονοματοδωσία του οικισμού. Πιθανότερα, οφείλει το όνομά του στις πολλές στέρνες που βρίσκονται διάσπαρτες στον οικισμό, ή κατά μια άλλη εκδοχή, από το στέρνο και το ρήμα τύπτω (θρηνώ, κτυπώ) επειδή κατά την παράδοση οι γυναίκες χτυπούσαν το στέρνο τους μοιρολογώντας τους νεκρούς. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει επίσης το τεράστιο καμπαναριό της Μητρόπολης. 

 

Δήμος Calimera

3.jpg

Η Καλημέρα (ιταλ. Calimera) είναι μια μικρή πόλη 7.296 κατοίκων στη νότια Ιταλία, την ονομαζόμενη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia). Ανήκει στην επαρχία του Lecce και βρίσκεται στην γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή Grecia Salentina της χερσονήσου του Σαλέντο, όπου το ελληνικό στοιχείο παρέμεινε αναλλοίωτο έως τα νεότερα χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία της κωμόπολης οφείλεται σε κάποιον ταξιδιώτη, ο οποίος, όταν πέρασε από αυτό το μέρος, ρώτησε έναν χωρικό για το όνομα του οικισμού. Ο τελευταίος, μην κατανοώντας την ξένη γλώσσα, έγνεψε στον περαστικό ταξιδιώτη χαιρετώντας τον, λέγοντας  «Καλημέρα». Οι κάτοικοι της πόλης εκτός από τα ιταλικά, μιλούν επίσης τα γραικάνικα, ιδίωμα της περιοχής που συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά στοιχεία. Εκτός από τη γλώσσα, η ελληνική επιρροή είναι εμφανής και στην παράδοση των κατοίκων της περιοχής.

 

Δήμος Zollino

4.png

Το Τζολίνο είναι μια ιταλική πόλη των 2.072 κατοίκων της επαρχίας του Λέτσε στην Απουλία. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του Salento, περίπου 18 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και είναι μέρος της ελληνικής Salento. Η προέλευση του Zollino είναι ακόμη αβέβαιη: μερικοί λένε ότι ιδρύθηκε από τους Έλληνες της Japigia, της γειτονικής Apigliano, ενώ άλλοι λένε πως προήλθε από ένα αγροτικό πληθυσμό της κοντινής πόλης Soleto. Ωστόσο, η περιοχή έχει κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως αποδεικνύεται μάλιστα από τα πολυάριθμα μεγαλιθικά έργα που σώζονται, όπως το  μενίρ της Αγίας Άννας. Στην αρχαιότητα,  η πόλη Τζολίνο (Zollino) ήταν ένα στρατηγικό σημείο πoυ λειτουργούσε σαν πέρασμα μεταξύ των χωρών του Ιονίου και της Αδριατικής ακτής.

Logo Polysong 1

sitemap polysong

Ενημέρωση! Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

Πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και λειτουργίας για να προχωρήσετε. Όροι και προϋποθέσεις

Αποδέχομαι